CategoriesRehberler

Satın Alma Rehberi: Delik Açma Temelleri

Delme Barı Temelleri ve Titreşim Önleme Stratejileri

Talaşlı imalat operasyonlarının aslan payını delik işlemenin oluşturduğu iyi bilinen bir istatistiktir. Ve delikler bazen sadece bir matkap ucu kullanılarak tamamlanırken, birçoğu düzlük, yüzey kalitesi ve çap toleransı gerekliliklerini karşılamak için bir delme veya raybalama işlemi gerektirir.

İşi hallederse, delik işlemeden çok daha hızlı ve kolay olduğu için, bunlardan ikincisi olan raybalama, her zaman delik bitirme için ilk tercih olmalıdır. Yine de raybalar “deliği takip etme” eğilimindeyken, delik delme çubukları, matkap hareketinden bağımsız olarak düz bir delik açar. Bu nedenle, yüksek hız çeliği (HSS) veya kobalt matkap uçları kullanılarak yapılanlara göre daha düz, daha yuvarlak bir delik oluşturan yekpare karbür matkaplar kullanıldığında raybalama daha etkilidir ve bunu çok daha hızlı yapar.

Sıkılmak gerçekten gerekliyse, asla korkmayın. Uygun kesici takım ve sağlam işleme uygulamalarının kullanımı göz önüne alındığında, delik işlemede kolayca ustalaşılır. Okumaya devam et.

Delik İşleme Nedir?

Oldukça basit bir şekilde delik işleme, delik tornalama olarak düşünülebilir. Sektördeki birçok kişi inatla buna böyle demeye devam ediyor. Malzemeyi çıkarmak için delik işleme çubuğu adı verilen tek noktalı bir kesme aleti veya bazen daha yüksek talaş kaldırma oranlarını ve (bazen) tek geçişte kaba işleme ve bitirmeyi destekleyen çift başlı bir delik işleme düzenlemesi kullanır.

Makinistler, biri tornada, diğeri işleme merkezinde olmak üzere iki tür delik işlemeyle uğraşırlar. Tabii ki, özel jig delme makinelerinde gerçekleştirilen delik işleme de var, ancak CNC işleme merkezleri giderek daha hassas hale geldikçe bunlar ölmekte olan bir tür.

Sıkıcı bir işlem diğerine çok benziyor gibi görünebilir, ancak bu yanlış bir varsayımdır. Takımlama, makineyle işleme parametreleri ve talaş kaldırma yaklaşımı, iş parçası malzemesine, istenen toleransa, delik derinliğine ve çapına ve delik işlemeyi nispeten basit veya aşırı derecede zor hale getirebilecek diğer faktörlere bağlı olarak önemli ölçüde değişir.

Gıcırtı Neden Oluşur?

Bu zorlukların başında titreşim veya “gürültü” gelir; bu, kötü takım ömrüne ve kabul edilemez yüzey kalitesine yol açan, harmonik kaynaklı gürültülü bir olaydır. Bunu kesici takımın iş parçasına karşı sekmesi olarak düşünün. uzun delme çubuğu, ancak iş parçası gereksinimlerine bağlı olarak bu genellikle kaçınılmazdır. Neyse ki, delik ne kadar derin olursa olsun, makinistlerin gıcırtıyı azaltmak için kullanabilecekleri bazı teknikler vardır.

Aletin tutucusundan ne kadar uzağa uzatılacağı, teğetsel kesme kuvvetini, çubuğun esneklik modülü ve atalet momentini ve benzer şekilde akıl almaz kriterleri dikkate alan karmaşık formüllerle dolu büyük bir bilimsel tartışma konusudur. Ve bu hesaplamalar değerli bilgiler sağlasa da, birkaç pratik kural muhtemelen daha uygundur.

Yeni başlayanlar için, çelik saplı delik işleme baraları takım çapının yaklaşık üç katına kadar iyidir (3 x D olarak kısaltılır), alüminyum ve pirinç gibi yumuşak malzemelerde daha iyidir. Ağır metal veya karbür saplı çubuklar çok fazla zorlanmadan 6 x D’ye kadar uzayabilir, ancak herhangi bir işleme uygulamasında minimum çıkıntı tercih edilir ve delik işleme bir istisna değildir. Kennametal bunlara titreşimsiz delik işleme baraları adını veren dahili sönümleme mekanizmalarına sahip modüler takımlar kolayca 10 x D veya daha fazlasını elde edebilir. Bazen çok daha fazlası.

CNC Torna Tezgahlarında Delik İşleme İşleme Merkezlerine Karşı

İster bir CNC torna tezgahında veya işleme merkezinde delik açın, malzemeler ve çıkıntı uzunlukları hakkında az önce özetlenen her şey doğrudur. Farklı olan, delme aletini tutma yöntemidir. Bir tornada, delik işleme çubuğu sabittir ve diğer yuvarlak saplı takımlarla aynı şekilde bir takım bloğunda kavranır. Takım ofsetleri kullanılarak CNC kontrolünde çap ve derinlik ayarları yapılır ve delik işleme takımı, tıpkı harici tornalama takımlarında olduğu gibi sıralı geçişler kullanarak malzemeyi çıkarmak için programlanır.

Öte yandan bir işleme merkezi, çubuğu tutmak için bir delik işleme kafası gerektirir. Burada tüm mekanizma döner ve malzemeyi deliğin dibine ulaşana kadar çıkarır, bu noktada iş mili dönmeyi durdurur ve alet geri çekilir. Sıralı geçişler yoktur ve makinenin durdurulmasını gerektiren herhangi bir çap ayarı kafanın kendisinde yapılır.

Ayrıca, operatörün, çoğu zaman ne kadar ayarlama yapılması gerektiğini ve cihazdaki herhangi bir boşluğu telafi etmesi gerekip gerekmediğini tahmin ederek, kafanın üzerinde bir verniye kadranını çevirmesini gerektirir. Kennametal’in eBore Dijital İnce Delik Delme Sistemi gibi daha yeni delik işleme araçları, diğer “akıllı” delik işleme sistemlerinde olduğu gibi bu paradigmayı değiştiriyor.

Delme İşlemlerinde Sorun Giderme

Daha önce önerildiği gibi, bir delme işleminin tahmin edilebilir ve verimli olup olmadığını çeşitli faktörler belirler. Ne yazık ki, bu sıkıcılığın kara bir sanat gibi görünmesine neden olabilir, ama aslında öyle değil. Şimdiye kadar sağlanan yönergeleri izleyerek delik işleme, diğer herhangi bir işleme türünden daha zor olmamalıdır. Ve sorun ortaya çıktığında (gürültü veya takım ömrü ve delik doğruluğu ile ilgili sorunlar gibi), işleri tekrar rayına oturtmak için işte birkaç ipucu.

  • Beslemeler ve hızlarla oynayın. Kesme hızını düşürmeyi, ilerleme hızını artırmayı veya tam tersini deneyin. Ama bu konuda bilimsel olun. Her seferinde bir değişkeni yalnızca küçük bir miktarda ayarlayın (her iki durumda da %10 diyelim) ve ardından sonuçları belgeleyin. Zayıflarsa, değeri geri koyun ve farklı bir değer deneyin. İstenen sonuçları elde edene kadar bu şekilde optimize etmeye devam edin.
  • Diğer bir değişken ise kesme derinliğidir (DOC). Bitirme pasosu için iyi bir başlangıç noktası, takım ucu yarıçapına (TNR) eşit veya daha büyük bir DOC’dir. Bu çok ağırsa, daha küçük bir köşe yarıçapı kullanmayı deneyin. Kaba delik işleme için, biraz daha yüksek ilerleme hızlarında daha hafif kesmeler yapmak (diyelim ki burun yarıçapının birkaç katı) genellikle “hogging” geçişlerine tercih edilir. Kesme kuvvetleri, talaş kontrolü ve titreşim sönümleme arasında doğru dengeyi bulana kadar tekrar oynayın.
  • Parça güvenli mi? Mandrenden çok uzakta sarkıyorsa veya mengenede yeterince kavranmamışsa, geveze gürültülü başını kaldıracaktır. Boru ve diğer ince cidarlı iş parçaları da sorunlu olabilir. Koşullar izin verirse, bitirme geçişinde daha ağır bir DOC almayı deneyin veya parçayı iş parçası tutma cihazında daha derine gömün.
  • Sıkıcı çubuk çıkıntısını en aza indirmenin önemini zaten belirtmiştik, ancak çubuğun ne kadarına asılmanız gerektiği de aynı derecede önemlidir; çubuk çapının en az 4 katı, mümkünse daha fazla çekim yapın. Ayrıca, çubuğu tespit vidalarıyla sıkıştırmaktan kaçının. Şaftın çevresini tamamen saran bir manşon veya halka daha güvenli bir tutuş sağlayacaktır.
  • En az sapmayı yaratacağından, delik için yalnızca en büyük delik işleme çubuğunu kullanmak mantıklıdır. Ancak, etkili talaş tahliyesi için yer olmalıdır. Aksi takdirde, kesme bölgesinin önünde talaş sıkışması neredeyse kesindir ve feci sonuçlara yol açar. Bununla birlikte, tercihen yüksek basınçlı soğutma sıvısı (HPC) kullanılarak kesme sıvılarının bol miktarda uygulanması ihtiyacı ortaya çıkar.
  • Bazı CNC takım tezgahları, adından da anlaşılacağı gibi, iş mili hızını önceden tanımlanmış bir dizi parametreye göre dinamik olarak değiştiren, iş mili hızı değişimi veya SSV olarak bilinen bir özellik sunar. Örneğin, Haas Automation’daki makineler, sırasıyla makine ayarlarına veya program değişkenlerine göre RPM’yi ayarlayan iki seçeneğe sahiptir: M38/M38 ve M138/M139. Her ikisi de gıcırdamaya karşı etkili olabilir.
  • Son olarak, delik işleme çubuğu hizalaması kritik öneme sahiptir. Araç ipucu, sapmaya izin vermek için delik merkez çizgisine veya belki merkezin bir veya iki yukarısına mükemmel şekilde oturmalıdır. Çoğu çubuğun üst kısmında bu işlemi basitleştiren düz bir zemin bulunur, ancak makine hizasızsa veya birkaç madde önce önerildiği gibi çubuğu bir manşonla kavrarsanız ne olur?

Birkaç çözüm mevcuttur. CNC torna tezgahları için, bir dijital hizalama aracı (Wixey markası bunlardan biridir) daha büyük çubuklarda iyi çalışır. Daha küçük aletlerle veya eski moda gitmek istediğinizde, bir çubuk stoğu kıskaçlayın ve alın, ucuna bir miktar Dykem mavileştirme sıvısı sürün ve ardından delik işleme çubuğuyla yüzey boyunca bir çizgi çizmek için makinenin manuel puls üretecini kullanın. İpucu. Bu, çubuğun hizalanmasının ölçülebilir bir göstergesini sağlayacaktır. CNC işleme merkezlerinde süreç daha da kolaydır; aracı merkezde ayarlamak için çevrimdışı bir araç ön ayarlayıcı (mağazanızda bir tane olduğunu varsayarak) veya optik karşılaştırıcı kullanın. Her iki durumda da, doğru ve üretken delik işleme elinizin altındadır.